Download


Wilt u de volgende nieuwsbrief direct per mail ontvangen? Stuur dan een bericht naar sohipstudie@gmail.com.


REVALIDATIE HEUPFRACTUUR OUDEREN HVA ONDERZOEK VAN HET JAAR 2017
Jury prijst impact en studentenparticipatie
8 dec 2017 11:03 | Faculteit Gezondheid

Een vijfkoppige jury onder leiding van rector Huib de Jong koos gisteren de SO-HIP-studie van ergotherapeut Margriet Pol als winnaar van de HvA Research Awards 2017. Het onderzoek vanuit het HvA-speerpunt Urban Vitality gaat over hoe coaching en sensortechnologie het zelfvertrouwen van ouderen met een heupfractuur kunnen vergroten.

(vlnr) Margriet Pol, Madelief Tiel Groenestege en Juernene Tholen. Foto: Bram Budel

(vlnr) Margriet Pol, Madelief Tiel Groenestege en Juernene Tholen. Foto: Bram Budel

De vijf beste onderzoeken van de HvA werden gisteren in het Kohnstammhuis in elk zeven minuten gepitcht. Support vanuit de faculteit voor Margriet en haar twee onderzoeksassistenten was ruim aanwezig: flink wat collega’s kwamen aanmoedigen.

15.000 OUDEREN MET HEUPFRACTUUR PER JAAR

Margriet presenteerde samen met onderzoeksassistenten Madelief Tiel Groenestege en Juernene Tholen. Het verhaal van mevrouw Jansen, die na haar heupfractuur door een val niet meer buiten de deur met vriendinnen afsprak of op vakantie ging, was een pakkende opening. Daarmee is mevrouw Jansen niet de enige: jaarlijks lopen circa 15.000 ouderen in Nederland een heupfractuur op. 20 tot 90% van deze ouderen heeft twaalf maanden na een heupfractuur te maken met blijvende beperkingen en verlies van zelfstandigheid. De helft van de mensen met een heupfractuur is bezorgd om te vallen: valangst.

Margriet, Madelief en Juernene pitchen in 7 minuten de SO-HIP-studie. Foto: Bram Budel

Margriet, Madelief en Juernene pitchen in 7 minuten de SO-HIP-studie. Foto: Bram Budel

“SENSOR GOEDE MOTIVATIE OM WÉL WANDELING TE MAKEN”

Door een ergotherapeut de oudere te laten coachen en beweegsensoren in het huis van de revalidant in te zetten, kan naar verwachting op tijd worden gesignaleerd dat ouderen achteruit gaan in bewegen. In totaal hebben 243 ouderen na een heupfractuur aan de SO-HIP-studie deelgenomen. De voorlopige conclusie is dat de ouderen aangeven positief te zijn over de inzet van de coaching in combinatie met de sensoren. Quote participant onderzoek: “Als ik ’s avonds geen zin had om te gaan wandelen, dacht ik aan de sensor, en dan ging ik toch.” Ook de coaches geven aan begeleiding en sensortechnologie in de thuissituatie als een toegevoegde waarde te zien. En mevrouw Jansen? Die heeft haar deelname aan de studie met succes afgerond, en durft inmiddels weer met vakantie.

De jury complimenteerde de presentatie vanwege de wijze waarop het verhaal verteld werd. De SO-HIP-studie werd geprezen vanwege de impact van het onderzoek, de uitstekende methodologische opzet en omdat veel studenten participeren in het onderzoek. Het onderzoeksteam heeft als prijs 3500 euro ontvangen, te besteden aan onderzoek.

OOK TWEEDE URBAN VITALITY-ONDERZOEK IN DE PRIJZEN

Masterstudent Anke van den Dries sleepte de talentprijs in de wacht, met haar masteronderzoek Staying strong and sexy. Sociaal werkers die sekswerkers ondersteunen, zo concludeerde Van den Dries, ondervinden daar gevolgen van in hun eigen seksuele leven en intieme relaties. En de publieksprijs (500 euro, te besteden aan onderzoek) ging naar Vitamine, ook een onderzoek vanuit het speerpunt Urban Vitality. De studie kijkt naar het effect van extra beweging voor ouderen en wordt uitgevoerd door een groot team onder leiding van Jantine van den Helder.

Film SO-HIP-studie
Onderzoeken vitaliteit ouderen in HvA-onderzoekspitch?